Behandelingen

INTAKE

Bij uw eerste bezoek aan de praktijk wordt een zogenaamde intake gedaan om uw persoonlijke behandelingbehoefte vast te stellen. Tijdens de intake worden uw persoonlijke gegevens verwerkt. Die betreffen niet alleen uw personalia, maar ook uw (mond) gezondheids-historie en lifestyle gegevens. En natuurlijk een eerste mondonderzoek.

 

PREVENTIEVE BEHANDELINGEN

Een preventieve behandeling is bedoeld om problemen in uw mond, zoals bijvoorbeeld tandvleesontsteking of cariës te voorkomen of te beperken en kan bestaan uit:

  • voorlichting en mondhygiëne-instructie aangepast aan uw unieke situatie
  • gebitsreiniging inclusief het polijsten van het gebit
  • sealen van elementen
  • aanbrengen van fluoride
  • adviezen over (de manier van) eten en/of drinken
  • het aanmeten van een gebitsbeschermer 

 

THERAPEUTISCHE BEHANDELINGEN

Een therapeutische behandeling is bedoeld om een reeds bestaande aandoening te verhelpen en kan betrekking hebben op:

 

Gingivitis

Gingivitis is een ontsteking van de tandvleesrand rondom je tanden en kiezen die sluipend kan optreden, soms merk je er dus niets van. De tandarts of mondhygiënist kan gingivitis opsporen met een zogenaamde pocketsonde. Met deze sonde wordt het randje tussen tand en tandvlees afgetast. Als daarbij bloeding optreedt, is het tandvlees ontstoken.
Je maakt dan een afspraak voor de gebitsreiniging en voor de adviezen en instructies over datgeen je zelf thuis moet doen (of laten). De mondhygiënist verwijdert dan alle plaque en tandsteen van het gebit. Wanneer je vervolgens je gebit zelf optimaal schoonhoudt op de manier die je wordt geadviseerd, zal de ontsteking genezen en gaat het tandvlees binnen een paar weken weer vaster om je tanden en kiezen zitten.
Om te controleren of dat ook is gebeurd maak je weer een korte controleafspraak.

 

Parodontitis

Bij parodontitis, dat óók ongemerkt kan verlopen, is het tandvlees rondom de tanden en kiezen ontstoken en is er bovendien sprake van botafbraak rondom de wortels. Bij voortgeschreden parodontitis kunnen daarom je tanden en kiezen los gaan zitten en je kan ze uiteindelijk verliezen. De tandplaque en/of tandsteen zit nu ook onder de tandvleesrand in de zgn. “verdiepte pockets”, dat kun je niet zelf verwijderen, dat moet de mondhygiënist doen.
De behandeling van parodontitis is uitgebreider dan die van gingivitis. Je maakt na de intake een serie van 4 tot 6 afspraken. Let op, je kan deze afspraken beter niet verzetten, want de tijd tussen de afspraken is van belang.
Na die eerste serie van 4-6 behandelingen is er ook nazorg en begeleiding nodig, aanvankelijk geschiedt deze nazorg om de drie maanden en kan aflopen tot om de 6 maanden. Deze nazorg is belangrijk en meestal blijvend.

Andere behandelingen:

  • slechte adem of vieze smaak
  • droge mond
  • bacteriologisch onderzoek